Goda exempel
Med Bio-CCS kan fjärrvärmebranschen bidra med negativa utsläpp genom att fånga in och lagra biogen koldioxid.
Bio-CCS hjälper Sverige nå klimatmålen
Idag kommer cirka en tredjedel av de biogena koldioxidutsläppen i Sverige från el- och fjärrvärmeproduktion. Men med Bio-CCS kan dessa utsläpp i atmosfären minska rejält. Tekniken innebär att koldioxid från förbränning av biobränslen och biogent avfall fångas in, transporteras bort och lagras i berggrunden. Eftersom samma koldioxid tidigare har ingått i ett förnybart kretslopp blir utsläppen negativa. När koldioxiden har fångats in omvandlas den till flytande form och pumpas ner och förvaras i säkra lagringsplatser djupt ner i berggrunden för att inte spridas tillbaka till atmosfären.
Bio-CCS är en av de åtgärder som anses som nödvändiga om Sverige ska uppnå klimatmålen och inte ha några nettoutsläpp till 2045. Idag finns en strategi för genomförandet av Bio-CCS som uppvärmningssektorn har tagit fram. Intresset för Bio-CCS är också stort hos både stora och små fjärrvärmebolag som redan är i färd med att analysera tekniken. Tillsammans vill de uppnå uppvärmningssektorns vision om att bli en kolsänka som hjälper till att minska de totala svenska utsläppen av växthusgaser.
Allra längst i arbetet med Bio-CCS har Stockholm Exergi kommit. De har kört en pilotanläggning i två år och fått stöd från EU:s innovationsfond för att bygga en anläggning vid biokraftvärmeverket Värtaverket. Likaså har Växjö en pilotläggning som även Öresundskraft och avfallsanläggningen Sysav i Malmö ska få ta del av.
10 miljoner ton
i negativa utsläpp
Så mycket kan fjärrvärmebranschen
bidra med genom Bio-CCS
“Bio-CCS behövs för att vi ska klara Sveriges klimatmål. Sverige har unika förutsättningar för Bio-CCS och kan bli en stor exportör av negativa utsläpp till Europa.”
För mer information kontakta:
Jenny Westerberg, Profu
E-post: jenny.westerberg@profu.se