Den svenska värmemarknaden

Hem / Om projektet

En av våra största energimarknader

Tillgången till en säker värmeförsörjning är en viktig samhällsfunktion och uppvärmningssektorn är en stor del av energimarknaden. Årligen omsätts drygt 100 TWh energi och 100 miljarder kronor på den svenska värmemarknaden. De direkta utsläppen från fjärrvärmen och egen uppvärmning i bostäder och lokaler uppgick år 2019 till knappt 3 Mton CO2e-utsläpp. Uppvärmningssektorn bidrar också med stora miljönyttor. Till exempel bidrog svensk elexport med undvikna utsläpp från elproduktion och kraftvärmen till undviken deponi av avfall i andra länder.

Uppvärmningssektorn har redan, genom bl.a. utfasning av fossila bränslen och omfattande energieffektivisering i fastigheter, givit ett kraftfullt bidrag till omställningen av det svenska energisystemet. För att fortsätta minska sektorns direkta utsläpp ytterligare behövs breda åtgärder som kopplar till plasten i samhället så att mängden fossil plast till energiåtervinning av avfall minskar. Dessutom lämpar sig sektorn väl för att bidra med negativa utsläpp genom exempelvis infångning av biogen koldioxid.

 

Fakta om värmemarknaden

Värmemarknaden omsätter 100 miljarder kronor och 100 TWh per år. Kostnaden för den inköpta energin utgör 75 % av omsättningen och kostnaderna för uppvärmningsanläggningarna svarar för 20 %. Skatter utgör drygt en fjärdedel av den totala omsättningen, och moms och elskatt är störst bland skatterna.

 

Fjärrvärme dominerar räknat i TWh och de eldrivna teknikerna – elvärme och värmepumpar - räknat i kronor. Fjärrvärme svarar för drygt hälften av det totala uppvärmningsbehovet, medan elvärme och värmepumpar tillsammans svarar för en tredjedel. Fjärrvärmen är största uppvärmningslaget i flerbostadshus och lokaler, medan de eldrivna teknikerna är störst i småhusen. Elvärme och värmepumpar står för 45 % av den totala omsättningen räknat i kronor, medan fjärrvärme står för 40 %.

 

Småhusen är den största delmarknaden, både räknat i kronor och i TWh. De står för mer än hälften av omsättningen i kronor och ungefär 40 % av energibehovet. Flerbostadshusen svarar för 30 % av energibehovet och drygt en femtedel av omsättningen, medan lokalerna svarar för 25 % av behovet och cirka en sjättedel av omsättningen. Industrin utgör den minsta förbrukargruppen.

Värmemarknadens omfattning. Byggnadernas behov av energi för värme och varmvatten, exklusive omvandlingsförluster i pannor eller värmefaktorer för värmepumpar, uppgår till 103 TWh. Fritidshusens värmebehov tillkommer. Nettovärme 2019 i TWh, normalår…

Värmemarknadens omfattning. Byggnadernas behov av energi för värme och varmvatten, exklusive omvandlingsförluster i pannor eller värmefaktorer för värmepumpar, uppgår till 103 TWh. Fritidshusens värmebehov tillkommer. Nettovärme 2019 i TWh, normalårskorrigerad (Källa: Profu)

“Årligen omsätts de drygt 100 TWh energi och 100 miljarder kronor på den svenska värmemarknaden.”