Färdplan för fossilfri uppvärmning
- plattform för genomförande

Hem / Om projektet

Syfte och mål

Färdplan för fossilfri uppvärmning - Plattform för genomförande syftar till erfarenhetsutbyte, inspiration och samordning av sådant som pågår med koppling till de åtaganden och uppmaningar som färdplanen inrymmer, dvs omställningen till en fossilbränslefri uppvärmningssektor som bidrar till ett konkurrenskraftigt välfärdssamhälle. Systemperspektiv och resurseffektivitet är centrala utgångspunkter.

Aktiviteter och åtgärder för att genomföra färdplanens vision kommer till stor del ske lokalt hos de olika aktörerna. Plattformen ska utgöra den enande samlingspunkten. Gemensamma erfarenheter kan ligga till grund för att fortsatta ställa krav på hinderröjning. Målet är också att sprida kunskapen ännu bredare, både inom uppvärmningssektorn och till andra sektorer.

 

……………….

2023 - 2025

Under perioden 2023 - 2025 (etapp 3) har Färdplan för fossilfri uppvärmning -
Plattform för genomförande” följande syften:

  • Möjliggöra inspiration och erfarenhetsutbyte mellan aktörer för att stötta och främja genomförande av aktörernas åtaganden enligt färdplanen

  • Samordna med Fossilfritt Sverige, inklusive att representera uppvärmningssektorn i deras verksamhet och ta fram underlag till Fossilfritt Sverige exempelvis i samband med deras årsrapport, debattartiklar och underlag till regeringen

  • Ta fram underlag och kommunicera utvecklingen i uppvärmningssektorn, inklusive att lyfta fram erfarenheter, utmaningar och lösningar

  • Plattformen behövs för att ge uppvärmningssektorn en plats i Fossilfritt Sveriges arbete.

  • Plattformen för genomförande är en samverkansarena. Arbetet sker i nära samverkan med forskningsprojektet Värmemarknad Sverige, som bedrivits i olika etapper sedan 2012. I Värmemarknad Sverige utförs forskning och utveckling inom värme- och kylarelaterade frågor. 

 

Det här ska vi göra

  • Driva på färdplanens genomförande

  • Företräda Färdplan Uppvärmning, samordna med Fossilfritt Sverige

  • Uppföljning av pågående utveckling, genom årlig enkät till undertecknare och vid seminarier

  • Vara en plattform för kommunikation och representation genom öppna seminarier, samordning med andra klimatinitiativ och representera färdplanen.

 

Genomförande

Under 2018 togs en färdplan för en fossilfri uppvärmningssektor fram inom ramen för Fossilfritt Sverige. Den undertecknades av drygt 100 företag och organisationer. En tredjedel av undertecknarna gick därefter samman för att under 2019 och 2020 tillsammans driva på utvecklingen i linje med färdplanen. Den tredje etappen av arbetet med Plattformen pågår 2023 - 2025.

 

Målgrupper

Fjärrvärmeföretag
Värmepumpsföretag
Biobränsleföretag
Fastighetsägare och Byggherrar
Kommuner och regioner
Avfallsbranschen
Plastproducenter och -användare
Aktörer inom Elsektorn
Byggentreprenörer
Industriaktörer
(t.ex. restvärmeleverantörer, CCU-aktörer)
Konsulter och tjänsteföretag
(t.ex. inom digitala tjänster och energieffektivisering)

Färdplan för fossilfri uppvärmning - plattform för genomförande vänder sig till aktörer som står bakom färdplanen eller av andra anledningar är intresserade av att uppvärmningssektorn på sikt blir fossilbränslefri och därefter utgör en kolsänka. De fem aktörsgrupper som gör åtaganden i färdplanen och som därmed är i fokus för plattformens arbete är Fjärrvärmeföretag, Värmepumpsföretag, Biobränsleföretag, Fastighetsägare och Byggherrar samt Kommuner och regioner. Även andra aktörer, med koppling till värmemarknaden, såsom Avfallsbranschen, Plastproducenter och -användare, aktörer inom Elsektorn, Byggentreprenörer, Industriaktörer (t.ex. restvärmeleverantörer, CCU-aktörer), Konsulter och tjänsteföretag (t.ex. inom digitala tjänster och energieffektivisering) ingår i plattformens målgrupp.

Ett av målen med plattformen är att sprida kunskap och erfarenheter nationellt och i viss mån även internationellt. Analyserna och resultaten samt workshops och diskussioner blir i första hand tillgängliga för de som medverkar i projektet. Där så bedöms vara lämpligt kommer delar av resultat och erfarenheter att kommuniceras externt.

 

Vi är med i Utvecklings-plattformen

Akademiska Hus

Energiföretagen Sverige

Envista

EON Energiinfrastruktur

Göteborg Energi

Halmstad Energi och Miljö

HSB

Hyresbostäder i Norrköping

Jämtkraft

Jönköping Energi

Karlskoga Energi

Karlstad Energi

Luleå Energi

Mälarenergi

Mölndql energi

Nevel

Riksbyggen

SINFRA

SKVP Info & Service AB

Stockholm Exergi

Sveriges allmännytta

Sveriges kommuner och Regioner

Stockholm Exergi

Sysav

Söderenergi

Telge Nät

Vattenfall värme

 
AdobeStock_256634191.jpeg

Plattformen vänder sig till aktörer som står bakom färdplanen eller av andra anledningar är intresserade av att uppvärmningssektorn på sikt blir fossilbränslefri och därefter utgör en kolsänka.