Stångby

Goda exempel

I Stångby får husen lokalproducerad energi från marken

Spår i vägen ledde till geoenergi

När det inte går att få traditionella energilösningar på plats får man pröva något nytt. Det har Kraftringen fått erfara i stationssamhället Stångby som ligger strax utanför Lund och har 2 000 invånare. Till 2030 ska befolkningen ha fördubblats och det enklaste hade varit att dra fjärrvärme till alla nya hus som ska byggas. Men järnvägen som går rakt genom samhället är i vägen. Därför har Kraftringen tillsammans med fastighetsaktörerna valt en helt annan lösning – geoenergi där marken fungerar som energikälla när temperaturen växlar under året. Solenergi lagras 300 meter ner i jordens yta och funktionen kan liknas vid en gammaldags jordkällare som är sval på sommaren och varm på vintern.

Till produktionsanläggningen hör en energihubb som samlar all teknik. Förutom att ge varmvatten, värme och kyla till hushållen förser den även en närliggande parkering med energi till laddstolpar. Hubben är också förberedd för att kunna ta emot överskottsenergi från en planerad anläggning för vätgasproduktion.

Cirka 5,5 GWh

Så mycket energi producerar anläggningen i Stångby per år

Det unika med projektet är att vi har samverkat med våra kunder för den här energilösningen. Den stora miljövinsten är att vi nyttjar solens lagrade energi i markytan och dessutom kan vi bygga på energihubben i takt med att samhället växer
— Jon Svärd, energiexpert på Kraftringen

För mer information kontakta:

Jon Svärd, energiexpert Kraftringen

E-post: jon.svard@kraftringen.se